Prepočet kcal. a sacharidové tabuľky
PREPOČET KILOKALÓRIÍ
- 100 kcal = 100%
- 50 kcal = 50% : 4 = 12,5 : 10 = 1,25 Sj to je Sacharidových jednotiek
- 100 kcal : 80 = 1,25 Sj
-
Príklad:
- 544 kcal = 100%
- 272 kcal = 50% : 4 = 68 : 10 = 6,8 Sj
- 544 kcal = 6,8 Sj
-
Prepočet kilokalórií na kilojouly
100 kcal = 418,7 kJ
Rýchle sacharidové potraviny v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ.
(Používajú sa na preliečenie hypoglykémie.)
| HROZNOVÝ CUKOR (GLUKOPUR) | 1 PL | 10 g |
|---|---|---|
| KRYŠTÁLOVÝ CUKOR | 1 PL | 10 g |
| KOCKOVÝ CUKOR | 3 kocky | 10 g |
| MED | 1 PL lyžica | 13g |
| COCA COLA | 1/2 pohára | 100 ml |
| OVOCNÝ NÁPOJ SLADENÝ CUKROM | 1/2 pohára | 100 ml |
Voľné sacharidové potraviny – 0 SJ
Patrí sem zelenina, najmä listová, do obsahu 200 g (plný tanier) – neovplyvňujú glykémiu, okrem zeleniny uvedenej v tabuľke započítateľnej zeleniny (hrášok, kukurica, mrkva, cvikla).
| CHLIEB BIELY | 1/2 krajca | 20 g |
|---|---|---|
| CHLIEB ČIERNY | 1/2 krajca | 20 g |
| CHLIEB S ĽANOVÝMI SEMIENKAMI | 1/2 krajca | 25 g |
| CHLIEB GRAHAMOVÝ | 1/2 krajca | 25 g |
| ROŽOK BIELY | 1/3 (50-gramového) | 15 až 20 g |
| ROŽOK GRAHAM | 1/3 (50-gramového) | |
| VIANOČKA | 1/2 krajca | 15 až 20 g |
| SUCHÁR | 1 ks | 15 g |
| MÚKA - PŠENIČNÁ, RAŽNÁ KUKURIČNÁ | 1 PL | 15 g |
| OVSENÉ VLOŽKY | 2 PL | 20 g |
| RYŽA SUROVÁ | 1 PL lyžica | 15 g |
| RYŽA VARENÁ | 2 PL | 45 g |
| KNEDĽA VARENÁ | 1/2 krajca | 25 g |
| CESTOVNINA SUROVÁ | 1 PL | 15 g |
| CESTOVINA VARENÁ | 2 PL | 45 g |
| PUDINGOVÝ PRÁŠOK | 1 PL | 15 g |
Ovocie (1 SJ)
(* znamená, že hmotnosť je uvedená aj so šupou, kôstkou a pod.)
| ANANÁS | 1 koliesko | 140 g * |
|---|---|---|
| BANÁN | 1/2 ks | 70 g * |
| BROSKYNE | 1 ks | 120 g * |
| RÍBEZLE | 7 PL | 140 g |
| ČEREŠNE | 1 kompótová miska | 90 g * |
| ČERNICE | 8 PL | 140 g |
| ČUČORIEDKY | 7 PL | 140 g |
| EGREŠ | 6 ks | 120 g |
| POMARANČ | 1 ks | 150 g * |
| GRAPEFRUIT | 1/2 ks | 170 g * |
| HROZNO | 1 malý strapec | 70 g * |
| HRUŠKA | 1 malá | 90 g * |
| JABLKO | 1 malé | 90 g * |
| KIWI | 1 väčšie | 110 g |
| MAILINY | 7 PL | 150 g |
| MANDARINKY | 2 menšie | 150 g * |
| JAHODY | 10 ks | 160 g |
| MARHULE | 2 až 3 ks | 110 g * |
| SLIVKY | 4 ks | 90 g * |
| MELÓN ČERVENÝ | 2 až 3 krajce | 270 g * |
Zemiaky, započítateľná zelenina a strukoviny v množstve zodpovedajúcom 1 SJ
| ZEMIAKY VARENÉ | 2 PL | 65 g |
|---|---|---|
| ZEMIAKOVÉ HRANOLČEKY | 15 ks | 35 g |
| ZEMIAKOVÁ KAŠA | 2 PL | 75 g |
| ZEMIAKOVÁ KAŠA | 2 PL | 75 g |
| ZEMIAKOVÁ KAŠA | 2 PL | 75 g |
| ZEMIAKOVÁ KNEDĽA | 1/2 krajca | 45 g |
| FAZUĽA VARENÁ | 3 PL | 80 g |
| HRACH VARENÝ | 3 PL | 80 g |
| HRÁŠOK STERILIZOVANÝ | 7 PL | 120 g |
| KUKURIČNÉ ZRNO VARENÉ | 3 PL | 65 g |
| MRKVA SUROVÁ | 2 malé alebo 1 väčšia | 80 g |
Bielkovinové potraviny
Do obsahu SJ sa započítava len mlieko a niektoré mliečne výrobky (1 SJ v množstve):
| MLIEKO | 1 pohár | 200 ml |
|---|---|---|
| JOGURT BIELY | 1 pohár | 200 ml |
| Acidofilné mlieko | 1,5 pohára | 300 ml |
Jedlá
Jedna porcia
| KURACÍ VÝVAR S REZANCAMI (CESTOVINA 1 SJ) | 250 ml | 1 SJ |
|---|---|---|
| ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA SLADKÁ (ZÁTREPKA 1 SJ, ŠOŠOVICA 1 SJ) | 250 ml | 2 SJ |
| GULÁŠOVÁ POLIEVKA (ZEMIAKY 50 G = 1 SJ + ZÁTREPKA 1 SJ) | 250 ml | 2 SJ |
| BRAVČOVÉ MÄSO NA PAPRIKE, CESTOVINA (OMÁČKA 1 SJ + CESTOVINA 140 G 4 SJ) | cestoviny 140 g | 5 SJ |
| FRANCÚZSKE ZEMIAKY | 250 g | 5 SJ |
| KRÁLIK NA ZELENINE, SLOVENSKÁ RYŽA | slovenská ryža 100 g | 3 SJ |
| LEČO S CHLEBOM | chlieb 50 g | 2 SJ |
| PEČENÉ KURA S RYŽOU | ryža 100 g | 2 SJ |
| PSTRUH NA MASLE SO ZEMIAKMI | zemiaky 150 g | 3 SJ |
| PSTRUH NA MASLE SO ZEMIAKMI | zemiaky 150 g | 3 SJ |
| PLNENÁ PAPRIKA, ZEMIAKY (RYŽA + ŠŤAVA 2 SJ + ZEMIAKY 3 SJ) | 150 g | 5 SJ |
| RIZOTO S BRAVČOVÝM MÄSOM A SYROM | ryža 130 g | 3 SJ |
| VYPRÁŽANÝ KAPOR SO ZEMIAKOVÝM ŠALÁTOM (STRÚHANKA 30 G, ZEMIAKOVÝ ŠALÁT 150 G) | 150 g | 5 SJ |
| ZEMIAKOVÉ KNEDLE PLNENÉ ÚDENÝM MÄSOM A DUSENOU KAPUSTOU | zemiaková knedľa 300 g | 5 SJ |